Historie |
Herefter gik det slag i slag. Der blev opbygget klasseorganisationer i Danmark, Norge og Sverige, og der blev afholdt officielle mesterskaber. Det skete sikkert mange andre steder, men det har jeg (endnu) ikke nogen efterretninger om.
Flipperen blev også produceret kommercielt. Holstebro Plastværk var een af de mere succesfulde producenter. I 1970 var Flipperen en stor salgssucces for Holstebro Plastværk, og vinderen af mesterskabet i Danmark, Norge & Sverige i 1970 sejlede Flipper fra Holstebro Plastværk. Holstebro Plastværk var blandt de allerførste til at bruge polyester til bådproduktion, og de byggede mange både, herunder de kendte Junker22 og Naver29. Plastværket gik desværre konkurs i 1979, og produktionen flyttedes til Hurup under Syd Thy Bådaptering. Dette firma kan jeg ikke lige spore.
Fra Facebook-gruppen har jeg hørt, at der var et andet værft ved navne Gemini, som også byggede Flippere. I Sverige blev Flipperen bygget af Fabola, og dette firma findes endnu.
Konstruktørens søn Peter Bruun byggede også Flippere i 1971. Værftet findes endnu, og de bygger blandet andet stadig den meget kendte Spækhugger.
Flipperen var således allerede i de tidlige halvfjerdsere en gedigen succes, og mange kastede deres kærlighed på båden.
I 1971 var Bent Aare på banen med bogen Flipperjollen; Det er en fantastisk lille bog, som er fyldt med nyttige informationer såsom bybggevejledning, trimguide og sejladsguide med videre. Den danske udgave har ISBN 87 11 00392 8, og den kan findes antikvarisk. Jeg fandt den - efter meget søgning - i foråret 2009 hos Thisted Antikvariat via www.bogtorvet.net. Den svenske udgave har tilsyneladende ISBN 91-550-1554-9.
I 1971 modtog Peer Bruun ID prisen fra Dansk Design Center for Flipperjollen. Dansk Designs Centers hjemmeside har desværre ikke arkiverne online. De har dog meget venligt sendt mig jury-teksten og billeder fra den gang; Disse kan ses andetsteds her på siden.
I 1972 var Flipperen blevet så kendt, at Bådnyt testede Flipperen og en række andre joller. Se Bådnyt nr 8/1972.
I 1994 blev Flipperen bygget af J.C. Boats i Kvistgaard.
Så vidt jeg kan se på den gamle Flipperklubs hjemmeside, så blev der afholdt DM i 1996 på Fanø; I 1997 afholdtes DM på Tunø.
Ubekræftede tal siger, at der ialt blev bygget over 3300 både frem til 1973; Konstruktøren selv fortæller, at der er bygget over 5000 joller. Tallet er formentlig noget højere, hvis man regner udlandet med, da ikke alle selvbyggerbåde er registreret.
Peer Bruun er i dag 100% optaget af sit seneste projekt, Meginjollen, medens sønnen Peter Bruun viderefører familiens tradition for bådbyggeri.
I dag lever Flipperen altså rundt omkring, men konkurrencen er benhård, da der er mange nye joller på banen. Kendt er Flipperen dog stadig. Børresen værftet omtaler eksempelvis Feva-jollen som den nye Flipper. Sejlunionen nævner på deres hjemmeside, at de har noget materiale om Flipperen, men beskeden er, at materialet er udgået, hvis man ringer / mailer til dem.
I Danmark, Sverige, Norge og Finland findes der med sikkerhed Flippere. Flippere findes også så langt væk som Cape Town, Syd Afrika. Hvordan ved jeg det? Der var annonceret een til salg i det tidlige forår 2009. Google fandt den til mig, - og den var med spritnye North Sails. Jeg har også fundet en Flipper annonceret til salg på New Zealand. Flipperen er også blevet spottet i farvandet omkring Virgin Islands. Desuden annonceres Flippere til salg i Holland, Tyskland, USA og Canada, så man må sige, at der er tale om en international succes.